Znate li da Vam je udruga možda u sustavu POREZA NA DOBIT ?

24.05.2017. 08:31

Zbog silnih promjena zadnje dvije godine udruge možda nisu niti svjesne da su se upisali u sustav Poreza na dobit.

Silne promjene u računovodstvu udruga, specifično vezano za GOSPODARSKU djelatnost, zaokupljale su nas zadnje dvije godine, no moram priznati tek mi je SADA potpuno jasna PROCEDURA ulaska udruge u sustav poreza na dobit.

Naime, promjenom statuta pred dvije godine udruge su se morale izjasniti da li će se baviti nekakvom gospodarskom djelatnošću, a kada počnu istu obavljati imaju rok od 8 dana da to prijave u Poreznu upravu. 

Samim dolaskom u poreznu upravu i davanjem USMENE izjave da se udruga bavi gospodarskom djelatnošću - udruga je automatizmom postala obveznikom POREZA NA DOBIT. Ne izdaje se nikakvo rješenje, nema dodatnih obavijest. 

Obrasci koje udruga mora predati su PD obrazac, RDG obrazac i BIL obrazac ... i to samo za onaj dio koji se odnosi na gospodarsku djelatnost. Ukoliko udruga vodi jednostavno knjigovodstvo, neće se promjeniti način vođenja glavne knjige, nego samo se u dvojno knjigovodstvo knjiži dio od gospodaske djelatnosti. Uz završni prilaže se obrazac za završni obračun koji se predaje u FINA-u do kraja veljače.

Mnogi se pitaju "Pa spominjalo se da će porezna izdati rješenje za ulazak u sustav poreza na dobit ?"

Primjer 1.

Udruga tvrdi da se NE BAVI gospodarskom djelatnošću, NE prijavljuje se u poreznu, NE ulazi automatski u sustav poreza an dobit.

No tvrtka u susjedstvu smatra udrugu "konkurencijom" na tržištu i istu prijavljuje poreznoj upravi. Porezna inspekcija izlazi na teren i uvidom u poslovne knjige udruge utvrdi da se stvarno RADI o gospodarskoj djelatnosti, te stoga izdaje rješenje putem koje udruga postaje obveznikom poreza na dobit.

Primjer 2.

Udruga tvrdi da se NE BAVI gospodarskom djelatnošću, NE prijavljuje se u poreznu, NE ulazi automatski u sustav poreza an dobit.

No tvrtka u susjedstvu smatra udrugu "konkurencijom" na tržištu i istu prijavljuje poreznoj upravi. Porezna inspekcija izlazi na teren i uvidom u poslovne knjige udruge utvrdi da udruga NE PREDSTAVLJA konkurenciju tvrtki zbog izuzetno malog prometa / udjela u tržištu. Udruga ne ulazi u sustav poreza na dobit.

 

S toga drage moje udruge DA LI ZNATE DA LI STE OBVEZNIK U SUSTAVU POREZA NA DOBIT ?

 

Autor: Ana Protulipac

OASIS Team 

095/2516670

Arhiva vijesti