Dokumentacija potrebna za autoprijevoznike koji vrše prijevoz u Austriji

13.03.2017. 19:26

Pripazite se - priprema dokumentacije za izaslanje vozača u Austriju učetverostručio se.

Svi strani prijevoznici, osim prijevoznika u tranzitu (oni koji samo prolaze kroz Austriju i ne vrše utovar ili istovar robe na području te zemlje) obvezni su za svakog vozača obaviti prijavu na on line formularu (ZKO 3) prije početka ulaska u Austriju. Prijašnji rok iznosio je sedam dana prije ulaska, a sada se prijava može napraviti neposredno prije samog ulaska (24 sata).

Nadalje, vozač je za čitavo vrijeme prijevoza u Austriji obvezan primati minimalnu plaću predviđenu austrijskim zakonom, tj. kolektivnim ugovorom za djelatnost prijevoza robe.

Prilikom ulaska, odnosno obavljanja prijevoza u Austriji, vozač je obvezan kod sebe u kamionu u papirnatom ili elektronskom obliku imati dostupnu sljedeću dokumentaciju:

Prijavu (ZKO 3) o izaslanju zaposlenika u Austriju (preslika registracije napravljene putem gore navedene web stranice),
Ugovor o radu (preveden na engleski ili njemački jezik),
A 1 obrazac mirovinskog osiguranja,
Platnu listu, potvrdu o isplati plaće, dokument o klasifikaciji radnog mjesta vezano za platni razred prema austrijskomu kolektivnom ugovoru (sve na njemačkom jeziku).